Fietstocht langs het water: Sint-Truiden – Duras – Booienhoven – Zoutleeuw

Fietstocht langs het water: Sint-Truiden – Duras – Booienhoven – Zoutleeuw

Fietsen langs het water: I love it! In Nederland is het beeld van een kanaaltje dat haar weg weet te vinden door de verschillende dorpen en steden vrij typerend. In eigen omgeving ontdekte ik nog niet zo lang geleden een fijne fietsroute langs het water en door de bossen. Dankzij corona? Misschien wel. Want ver konden we niet gaan.


Eerste stop: het Kasteel van Duras

De route start in het centrum van Sint-Truiden maar gaat richting Wilderen en Duras. In Duras staat een Classicistisch kasteel in Palladiaanse stijl, gebouwd in 1787 naar het ontwerp van Ghislain-Joseph Henry. Je kan niet tot aan het kasteel wandelen omdat de ingang is afgesloten met een ijzeren hek maar vanaf dit ijzeren hek krijg je wel een mooi uitzicht. De gekasseide oprijlaan is ongeveer één kilometer tot aan het kasteel.

Om de twee jaar gaan de wijnfeesten door aan het Kasteel van Duras. Twee dagen lang bieden lokale wijnboeren uit het Franse Duras samen met de Haspengouwse collega’s hun lekkerste wijnen aan. Tijdens deze wijnfeesten heb je de kans om ook binnen en buiten het kasteel een rondleiding te volgen. Een gelegenheid waar ik naar uitkeek maar het zal (hopelijk) voor volgend jaar zijn! De laatste wijnfeesten dateerden van 2018.

Kasteel van Duras

Knooppunten: 135 – 188 – 32 – 33.
Het Kasteel van Duras ligt kort voor knooppunt 32, wanneer je vanaf het centrum van Sint-Truiden vertrekt.


De weg langs Booienhoven

Wanneer je Duras gepasseerd bent en richting Zoutleeuw fietst, lijkt het alsof je op een fietsostrade rijdt. Het is een lange weg langs velden en bossen wat meteen zorgt voor enkele schaduwmomenten. Je fietst ook langs de Grote Gete, een rivier van 51 kilometer lang met een oorsprong in Perwijs tot in Budingen.

Grote Gete

Knooppunten: 33 – 51


In Zoutleeuw

Eenmaal in Zoutleeuw kwam voor mij de verrassing dat de Kleine Gete door de stad loopt. Ik was hier al eens geweest op een donkere dag maar in de zomermaanden heeft de stad pas echt zijn charmes. Supergezellig! Dankzij het water kom je ook heel wat eendjes onderweg tegen.

Knooppunten: 51 – 23Praktisch: Fietsen langs het water

Er zijn drie verschillende routes die je kan volgen afhankelijk of je langs Duras wil rijden of niet.

  • Langste route: Deze route is in totaal ongeveer 36 kilometer lang wanneer je in een lus via Duras en ook terug via Duras rijdt. Je volgt de volgende knooppunten: 135 – 188 – 32 – 33 – 51 – 23 – 48 – 192 – 1 – 21 – 51 – 33 – 32 – 188 – 135.
  • Middellange route: Deze route is ongeveer 31 kilometer lang wanneer je in een lus via Duras rijdt maar in het terugkomen Duras vermijdt. Je volgt de volgende knooppunten: 135 – 188 – 32 – 33 – 51 – 23 – 48 – 192 – 1 – 21 – 51 – 33 – 187 – 188 – 135.
  • Korte route: Deze route is 26,5 kilometer lang en hierbij vermijd je Duras volledig. Je volgt de volgende knooppunten: 135 – 188 – 187 – 33 – 51 – 23 – 48 – 192 – 1 – 21 – 51 – 33 – 187 – 188 – 135.

De fietsroute stippelde ik uit via de website van Fietsnet.


Ook deze foto’s werden in een lus rond Zoutleeuw gemaakt.
Knooppunten: 48 – 192 – 1 – 21


Het vakantiegevoel moet je soms niet ver zoeken.


De bloesems zijn uit het landschap verdwenen maar toch kan ik ook een mooie fietstocht van Sint-Truiden tot Borgloon aanraden.2 thoughts on “Fietstocht langs het water: Sint-Truiden – Duras – Booienhoven – Zoutleeuw”

  • De middellange route gaan we zeker eens doen……………….als we de fiets weer naar St-Truiden mogen transporteren 🙂 Super mooie foto’s

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.