De zwevende kapel van Helshoven

De zwevende kapel van Helshoven

Haspengouw nodigt ons uit om een prachtige herinnering te creëren aan het glooiend fruitlandschap. Deze week bezocht ik één van de vijf uitkijkplatformen: de zwevende kapel van Helshoven of beter gekend als “Helsheaven”.


Helsheaven

Op het hoogste punt van Helshoven heeft de kunstenaar Frits Jeuris, in samenwerking met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, een uniek ontwerp gemaakt voor de zwevende kapel. De kapel werd gebouwd met behulp van tientallen gekapte hoogstamkersenbomen uit de omgeving. Het kappen van deze fruitbomen was nodig omdat ze getroffen waren door het Little Cherry Virus. Een plantenziekte die te kleine vruchten bij kersen veroorzaakt. De gekapte bomen krijgen dankzij deze beslissing een tweede leven en daar kunnen wij als toerist of inwoner alleen maar van meegenieten.

Nabij het kunstwerk zal de galg je niet ontgaan. In 1493, bijna 500 jaar geleden, werden rovers, moordenaars en tal van andere kleine en grote criminelen opgeknoopt aan een eikenhouten galg die veelal op een berg in een uithoek van een dorp of gehucht stonden. In Haspengouw kregen vooral vele Bokkenrijders, leden van een roversbende uit de 18de eeuw, een koord om hun nek.

Het kunstwerk staat dan ook niet voor niets bekend als “Helsheaven”: zwevend tussen hemel en hel. Leven en de dood en alles wat ertussenin zit. Gaat het dan om over de gekapte hoogstamkersenbomen of de rovers die aan de galg werden opgehangen? Misschien wel een beetje van beiden of zo interpreteer ik het toch.


De vier andere uitkijkplatformen

Volg je de fietsroute “Kijk op Sint-Truiden en Haspengouw”, dan leiden de wegen je meteen naar vier extra uitkijkplatformen.

 1. Waterbassin Romeinse Weg in Velm: op de Romeinse Weg in Velm kom je in het midden van de Haspengouwse velden een grote waterbassin tegen. Via een trap naar boven ontdek je een 360° uitzicht over de streek.
 2. Abdijtoren in Sint-Truiden: in het centrum van Sint-Truiden kan je de Abdijtoren haast niet missen want het is het enige uitkijkpunt in de stad. Van hieruit krijg je een prachtig zicht over de stad en de natuur die de stad omhelst.
 3. Honsberg in Zepperen: vanop de Honsberg krijg je via een verrekijker een prachtig zicht over het dorp. Zo ontdek je de Sint-Genovevakerk, de beemden van d’Oye en de toren van de Basiliek van Kortenbos.
 4. Viersprong Nieuwenhoven: tussen de Engelbamp en de Heide werp je een blik op het zuidelijk gelegen Sint-Truiden. Op heldere dagen is de skyline duidelijk herkenbaar.

Praktisch: de zwevende kapel

 • Met de auto: Aan de zwevende kapel is er een parkeerstrook voorzien waar je je auto kan zetten. De kapel ligt aan de kruising van de weg die Hoepertingen (Borgloon) met Groot-Gelmen verbindt en de Heirbaan Tongeren-Bonen. Volg de weg tot de zwevende kapel via Google Maps.
 • Met de fiets: Toerisme Sint-Truiden heeft in samenwerking met Route.nl de route “Kijk op Sint-Truiden en Haspengouw” uitgewerkt zodat je de vier uitkijkpunten kan bezoeken tijdens één route. De zwevende kapel ligt aan fietsknooppunt 169.

Aangezien ik in het centrum van Sint-Truiden vertrok en nadien meteen terug naar huis ging, volgde ik maar enkele knooppunten. De herinnering aan het landschap vertaalt zich in enkele mooie en kleurrijke foto’s want de wolken waren ook zichtbaar aanwezig.

Probeer voldoende afkoeling te vinden in de komende dagen want de zomer is in aantocht.

Liefs, Tina2 thoughts on “De zwevende kapel van Helshoven”

  • Hallo Harry,

   Via fietsknooppunt 169 kom je aan de kapel.
   Goeie tip om de fietsknooppunten ook mee te nemen in mijn blogberichten!

   Hopelijk heb je ervan kunnen genieten.

   Groetjes,

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.