Wibrin: afslag “jeugd”, richting een mooie rivier

Wibrin: afslag “jeugd”, richting een mooie rivier

De zomervakantie zag er voor velen anders uit en dat geldt ook voor Stijn en mij. We ruilden onze exotische Balireis in voor staycation in de Ardennen. Het was misschien minder exotisch maar zeker niet minder gezellig. Elke dag genoten we van een vers ontbijt, maakten we een wandeling of bezochten we een dorpje. Tijdens een van onze laatste dagen in de Ardennen maakten we een wandeling door Wibrin die niet in de boekjes vermeld wordt. Ik heb er zelf de naam “afslag jeugd” aan gegeven omdat er ook een verhaal aan vasthangt.


Afslag jeugd

Door de bossen

Vandaag gaat het niet over mijn jeugd maar wel over die van Stijn. Van kindsbeen af vertrok hij elke zomer samen met heel zijn familie voor een week naar een vakantiehuisje in Wibrin. Er werd aandacht geschonken aan elkaar, aan spel en avontuur rond de rivier en aan ontdekkingen in de bossen. Tijdens onze wandeling kwamen alle herinneringen opnieuw naar boven want zijn allerlaatste bezoek aan het vakantiehuisje dateert van 2013. Zeven jaar geleden organiseerde Stijn zijn familie nog een allerlaatste reünie. Op dat moment kenden we elkaar nog niet.

De wandeling start op een padje dat langs het water, door en naast de bossen loopt richting het vakantiehuisje.


Naast de bossen

Wat ik bijzonder leuk vond aan de wandeling was dat je niet alleen door de bossen wandelt maar ook naast de bossen. In een tweede etappe wandel je langs de hoge bomen in een open gebied. Toen de stralende zon stilletjes haar weg door de wolken vond, besefte ik pas hoe uitgestrekt dit gebied is.

Het eigenaardige is dat zelfs in de meest open gebieden, de kleinste dingen onze aandacht trokken. Onderweg naar het vakantiehuisje viel Stijn zijn oog op een oranje rups op een blad. De kleur, de haartjes en vooral het ritme waarop de rups bewoog vond ik heel fascinerend.

Na onze vakantie ben ik pas te weten gekomen (via Bernadet) dat deze rups met 99% zekerheid een Goudhaaruil is. De Goudhaaruil is een nachtvlinder die voorkomt in heel Europa. 99% zekerheid kreeg ik via Obsidentify: een app waarmee je planten en dieren automatisch kunt herkennen met behulp van foto’s. Onderaan dit blogartikel vind je meer details over het gebruik van de app.


Richting de platte steen

Als er iets is wat een jeugd “jeugd” maakt zijn het houvastjes en fijne ervaringen. Voor mij persoonlijk was dat een stacaravan in onze achtertuin waar ik elke dag mijn tijd spendeerde en vriendinnetjes uitnodigde om te komen spelen. In Wibrin was “de platte steen” de houvast van Stijn en zijn neven en nichten. Wanneer ze met z’n allen toekwamen in Wibrin trokken ze meteen richting de platte steen. Het is de grootste steen in het water en zeven jaar later ligt hij er nog steeds. Al zal hij misschien wat kleiner overkomen.


Het water van de rivier

De Ardennen zouden de Ardennen niet zijn als de natuur of de dieren in de natuur er af en toe wat verandering in brengen. Het viel Stijn op dat het water van de rivier amper aanwezig was. Droogte? Klimaatopwarming? Nee, puur natuur.

Wanneer we, na onze derde etappe waarin we de platte steen zagen, toekwamen aan het vakantiehuisje viel ons een gigantisch beverdam op dat al het water tegenhoudt van haar doorstroming richting het bos. We hebben nog even getwijfeld of de dam er niet is gekomen door menselijke acties maar de manier waarop de stammetjes en takken waren afgebeten verklaarde bijzonder veel.


La Découverte,het vakantiehuisje in Wibrin

La Découverte, het vakantiehuisje in Wibrin, ligt tegenover de beverdam en kan je nog steeds huren. Het is een ideale bestemming voor grote groepen want er zijn maar liefst 5 slaapkamers en 6 badkamers. De prijzen voor een week variëren van 900 tot 1300 euro, afhankelijk van het laag- of hoogseizoen. Je kan er ook voor een weekend blijven maar je boekt best tijdig want het lijkt snel volzet te zijn. Zo gaat dat als je een parel te midden van de natuur hebt gevonden.


Praktisch

Startpunt: Restaurant Le Relais de d”Artagnan. Le Relais de d’Artagnan is een klein restaurantje dat nog net tot Houffalize behoort. Vanaf dit punt kan je te voet verder richting “Rue de la State”. In de scherpste bocht van deze straat kom je het bord tegen dat je ziet op onderstaande afbeelding. Vanaf dit punt loopt een pad richting La Découverte. Er zijn geen splitsingen op dit pad dus je wandelt rechtstreeks naar het vakantiehuisje.

Eindpunt: Wanneer je het vakantiehuisje links van je achterlaat en de weg volgt kom je een steil bospad tegen. Je volgt dit pad via La Croix de Valire om terug op Rue du Bourg terecht te komen.

De foto’s van Google Maps komen uit mijn timeline. Als je je afvraagt waarom er zo kriskras gewandeld wordt heb ik maar één excuus: mijn fototoestel. 😉

Obsidentify: De app Obsidentify vertelt je op basis van jouw gemaakte foto wat voor insect, plant of dier er voor je lens zit. Het is een gratis product van Stichting Observation International, in België vertegenwoordigd door Natuurpunt. Dit artikel, gedetailleerd uitgeschreven door Natuurpunt, vertelt hoe je ook zelf je steentje kan bijdragen door gebruik te maken van de app.

Klik hier voor de installatie via Android.
Klik hier voor de installatie via iOS.

Wat een fijne terugblik op een van de acht wandelingen die we hebben gedaan in de Ardennen. Ik probeer spoedig werk te maken van een blogbericht van de andere wandelingen want voor de meesten staat er nog een staycation voor de deur terwijl ik al opnieuw uitkijk naar een mooi herfstweekend in de bossen.

Fijn weekend!
Groetjes,
TinaEen reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.