Tempelslenteren in Ayutthaya

Tempelslenteren in Ayutthaya

Ben je gefascineerd door tempels? Dan kan je vanuit Bangkok een daguitstap plannen naar Ayutthaya. Je komt er tientallen Chedi’s (tempeltorens) en paleizen in Khmer-bouwstijl tegen. Bereid je voor op een dorstige, vermoeiende maar indrukwekkende dag.

Over Ayutthaya

Ayutthaya ligt op 80km van Bangkok en was vroeger de hoofdstad van Thailand. Na meer dan 400 jaar werd de hoofdstad ingenomen door de Birmezen en ontvluchtte generaal Taksin de stad. Nadat de koning overleed, kroonde Taksin zichzelf als nieuwe koning in een vissersdorpje genaamd “Thon Buri“, wat nu beter bekend staat als Bangkok.

Te bezoeken tempels

Toen ik de kaart van Ayutthaya zag was ik ervan overtuigd dat ik bijna alle tempels zou kunnen zien op een namiddag. Niet dus. Het is lastig kiezen welke tempels je wil zien want het zijn er veel en ze liggen heel verspreid. Silke en ik kozen voor de volgende.

Wat Phra Mahathat

Het meest bekende deel van deze ruïne is het Boeddha hoofd, gedragen door de wortels van een boom. Hoe komt dat hoofd daar? Er is een theorie die luidt dat het hoofd werd achtergelaten door Birmezen. Een andere theorie leert ons dat dieven niet goed kunnen inschatten en het hoofd moesten achterlaten omdat het te zwaar was. In beide gevallen groeide er alsnog een boom over. Hoe dan ook: de vermenging van natuur en een religieuze voorstelling is een prachtig zicht. 

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Wat Phra Si Sanphet

Tijdens de hoogtijdagen was dit de belangrijkste, koninklijke, tempel in de stad en daarom dus ook een must see. De 3 enorme chedi’s (die je beneden in mijn foto ziet) werden gerestaureerd en kan je deels beklimmen. Zeker doen, want daardoor krijg je snel een totaaloverzicht van het Wat Phra Si Sanphet.

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Wat Chai Watthanaram

Onze dagtrip sloten we af met een bezoek aan het Wat Chai Watthanaram bij zonsondergang. Het is één van de meest indrukwekkende tempelcomplexen, gelegen aan de Chao Phraya rivier. Wandel je het complex binnen, dan kom je tot een centraal middelpunt omgeven door 8 Chedivormige kapellen. De aangrenzende muren zijn bezet met verschillende Boeddhabeelden.

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Ayutthaya temple wandering

Normaal gezien betaal je maximaal 50 bath (of €1,30) voor een entreekaartje per persoon, per tempelcomplex. Omdat we Ayutthaya buiten het seizoen bezochten, was er geen kost verbonden aan ons bezoek.

Meer foto’s?

Breng dan een bezoek aan mijn galerij van Ayutthaya.


Hoe bezoek je de tempels?

Mijn vakanties heb ik graag een beetje sportief, dus ik was een grote voorstander van het huren van een fiets. Dat kan je voor amper 100 bath (of €2,60) per dag. Je beslist je eigen tempo en je gaat waar je wil. Zalig toch! Vergeet niet dat je in Thailand links moet rijden.

Silke gaf eerder de voorkeur aan het huren van een “tuk tuk”, wat natuurlijk ook kan. Wij hebben hiervan gebruik gemaakt in Cambodja, tijdens ons bezoek aan het Angkor watt.


Praktische tip: hoe geraak je in Ayutthaya?

Vanuit het “Hua Lamphong” station in Bangkok doe je er 2u over met de trein tot Ayutthaya en dit voor 15 bath (of €0,40) p/p. We vonden het niet zo erg om rond de middag aan te komen want zo konden we de daguitstap combineren met het afhalen van onze treintickets richting Chiang Mai. Deze treintickets hadden we op voorhand gekocht via 12GoAsia, maar moet je dus in het “Hua Lamphong” station afhalen. Onhandig? Nee. Wanneer je de tickets niet op voorhand koopt kan het zijn dat je onverwacht 4 dagen langer in Bangkok moet blijven omdat er geen treintickets meer beschikbaar zijn.

Vanuit Ayutthaya trokken we verder richting Chiang Mai zodat we niet terug naar Bangkok moesten. En onze rugzak? Die konden we opbergen in een afgesloten ruimte in het station treinstation. Geen zorgen dus!


 Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.