Leesvoer #1: ontspannend, kunsteducatief en economisch

Leesvoer #1: ontspannend, kunsteducatief en economisch

In mei 2017 schreef ik dat ik een echt magazinemeisje ben. Nochtans had ik begin 2018 het voornemen om meer te lezen. En niet enkel artikels. Nee, boeken die ik graag met je deel want we zijn halfweg februari en ik heb er drie uit! Ze passen binnen de thema’s ontspanning, kunsteducatie en economisch.


1. W.O.L.F

In Berlijn wordt op klaarlichte dag een hoofd in een plastic tas gevonden. Heel de stad in rep en roer. Het verhaal speelt zich af voordat het hoofd gevonden werd en erna. Wanneer het hoofd gevonden wordt, leidt politiecommissaris Fatima Oztürk het onderzoek naar een organisatie die zich W.O.L.F. noemt. De organisatie verspreid anti-joodse en anti-islamitische campagnes over heel Berlijn. Maar waarom? Heeft W.O.L.F wat met het verdwenen hoofd te maken?

Het boek sprak me aan omdat de maatschappelijke thema’s “extremisme” en “radicalisering” vandaag de dag ook actueel zijn. Qua tijdsgeest kon ik me dus iets beter plaatsen in het verhaal. Zou ik het boek aanraden? Eerder niet. De auteur, Boris O. Dittrich, wist zijn hoofdstukken spannend te eindigen maar de algehele voorspelbaarheid van het boek was groot. Toch zorgde W.O.L.F voor de nodige ontspanning, onderweg naar Italië in januari.

W.O.L.F, geschreven door Boris O. Dittrich. 400 pagina’s. 

 


2. Het kunstboek voor kinderen (geel)

Kunstboek voor kinderen (geel). Amanda Renshaw. Cultuureducator. Kunst voor kinderen.

Dankzij mijn opleiding binnen kunst- en cultuur heb ik ook regelmatig een kinderboek in mijn handen. Ik haal er fijne opdrachten uit, nieuwe manieren om geprikkeld te worden (zelfs voor volwassenen!) en ook een stukje kunstgeschiedenis.

In het kunstboek voor kinderen (geel, want er is ook een witte versie) zie je verschillende kunstwerken van bekende kunstenaars. Op basis van deze kunstwerken ontdek je, samen met je kind, vanwaar het idee of de stijl van de kunstenaar komt. De tekst die bij het kunstwerk geschreven werd is heel eenvoudig waardoor de drempel tot kunst enorm laag ligt. Welke kunstenaars komen zoal aan bod? Marcel Broodthaers, René Magritte, Salvador Dalí, David Hockney etc.

Voor mij is het boek wel een aanrader want ik heb er veel uitgehaald voor de presentatie van één van mijn opdrachten. Stiekem heb ik zelf ook bijgeleerd. Een minpuntje? De minimumleeftijd voor de kinderen als doelgroep wordt niet vermeld.

Het kunstboek voor kinderen (geel), geschreven door Amanda Renshaw. 79 pagina’s.


3. De menseneconomie

Menseneconomie, Krist Pauwels. Een minder speels boek is “De menseneconomie“, geschreven door Krist Pauwels.

Iedereen anders reageert op basis van zijn eigen overtuiging en ervaring. Als de een zich ooit gekwetst voelt door het gedrag van een ander, bepaalt dit zijn houding in elk verder contact. Probeer jezelf eraan te herinneren de dag dat je een ongelukkig antwoord van iemand krijgt. Vaak straffen we de persoon aan de overkant af terwijl we eigenlijk totaal niet weten hoe hij of zij zich die dag voelt.

Standaard hechten we belang aan immateriële waarden in de beleving van een relatie, zowel op privé als op professioneel vlak. In totaal zijn er acht waarden die een relatie kunnen verzwakken of versterken en ze staan in lijn tegenover elkaar. Geef je iemand meer vertrouwen aan iemand, dan zal je meer openhartigheid van deze persoon terug krijgen. Zo heb je verantwoordelijkheid voor begrip, ruimte voor engagement en transparantie voor oorspronkelijkheid. Deze waarden werden in het boek in een matrix gegoten, als ijkpunt voor een relatie, het creatieve energie organisatiemodel.

De creatieve energie organisatie

Krist heeft het in zijn boek over dit model als het creatieve energie organisatiemodel en hoe je tot een creatieve energie organisatie kan komen door deze waarden binnen je bedrijf te lanceren. Waarom? Het wordt alsmaar belangrijker om in te zetten op je relatie met je collega’s.

Ongezouten mening? In het eerste deel van het boek wordt het creatieve energie organisatiemodel uitgelegd wat voor mij theoretisch gezien het leerrijkste was. In het tweede deel van het boek lees je hoe je van je bedrijf een creatieve energie organisatie kan maken. Persoonlijk vond ik dit gedeelte minder interessant omdat ik uit twee creatieve organisaties kom. De voorbeelden uit dit boek zijn eerder gericht naar hiërarchische bedrijven met striktere rollen. Hoe dan ook kan ik wel op basis van de theorie een eigen invulling maken.

Het feit dat ik het boek uit de rekken van de bibliotheek heb genomen heeft er misschien ook mee te maken dat de auteur kernpartner is bij “Choco“, een communicatiebureau waar ik me in mijn studententijd heb aangemeld voor een stage. Het kan nooit kwaad om de visie van mijn concullega’s enkele jaren later te lezen. 

De menseneconomie, geschreven door Krist Pauwens. 157 pagina’s.


Welle boeken heb jij in 2018 al gelezen?


 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.